Sfantul Maxim Marturisitorul, unul dintre cei mai mari teologi rasariteni, este sarbatorit pe 21 ianuarie. S-a nascut intr-o familie de aristocrati, in jurul anului 580. A ocupat pentru trei ani functia de secretar la curtea imperiala, iar in jurul anului 614 a parasit curtea imperiala si a intrat in Manastirea Chrysopolis. Ajunge in Africa, iar aici il cunoaste pe Sofronie, viitorul patriarh de Ierusalim, care incepuse in Cartagina lupta impotriva ereziilor monoteliste si monoenergiste.

Sfantul Maxim Marturisitorul a luptat si el impotriva celor care sustineau ca Mantuitorul a avut o singura vointa si o singura lucrare. A afirmat ca in Hristos exista doua vointe si doua lucrari corespunzatoare celor doua firi, omeneasca si dumnezeiasca, unite intr-un singur ipostas.

Din porunca imparatului, Sfantul Maxim a fost prins in Roma impreuna cu ucenicul sau Anastasie si dusi la Constantinopol. Supus la multe chinuri, Sfantul Maxim a trecut la cele vesnice in anul 662, in cetatea Shimara, pe coasta rasariteana a Marii Negre.

"Intarirea preotilor, temelia dogmelor, trambita intelepciunii si izvorul credinciosilor, astazi rasare in lume prin a sa pomenire, Maxim, cel minunat. Deci, ridicati-va toti catre stralucirea lui, laudand indrazneala si ravna ce a aratat pentru dreapta cinstire de Dumnezeu. Pentru care, ca un adevarat pastor, a navalit vitejeste, pentru turma, asupra lupilor; pe care biruindu-i, a fost incununat cu daruri de biruinta. Drept aceea, strigam lui: «Pazeste pe cei ce cinstesc pomenirea ta»." (Icosul Preacuviosului nostru Parinte Maxim Marturisitorul)