Crestinii ortodocsi sarbatoresc la 6 august, Praznicul „Schimbarii la Fata” a Domnului. Este ziua in care Mântuitorul Hristos descopera lumii ca este Fiul lui Dumnezeu facut om. Pe Muntele Tabor, in fata a trei ucenici, Petru, Iacob si Ioan, Mântuitorul se arata intr-o lumina supranaturala, impreuna cu Moise si Ilie.
 

La inceput, sarbatoarea Schimbarii la Fata se pare ca a fost aniversarea anuala a sfintirii bisericii zidite in sec. IV de Sfânta Elena, pe locul de pe Muntele Taborului, unde a avut loc schimbarea Domnului la fata. Praznicul este mentionat in sec VII, intr-un calendar liturgic local al Ierusalimului, apoi in sec. VIII gasim sarbatoarea enumerata in sinaxarele constantinopolitane si in diferite carti liturgice si manuscrise grecesti. De asemenea, tot din sec. al VIII-lea se pastreaza o predica festiva a sfântului Andrei Criteanul la Sarbatoarea Probojeniei. Sarbatoarea a fost generalizata pâna la sfârsitul sec al VIII-lea, când Sfintii Ioan Damaschinul si Coma de Maiuma au compus imne pentru slujba zilei.


'Trebuie subliniat ca evenimentul Schimarii la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos reprezinta o sarbatoare cu totul particulara in viata Bisericii Ortodoxe, si aceasta pentru ca arata inca o data ca Biserica Ortodoxa a pastrat nealterata invatatura de credinta pe care a primit-o de la Sfintii Apostoli, cu privire la viata si activitatea Mantuitorului Iisus Hristos, infatisandu-L intotdeauna, in toate veacurile si in toate timpurile, ca Dumnezeu si Om. Pe Muntele Taborului, in fata ucenicilor, a coplesit firea Sa omeneasca cu puterea dumnezeirii Sale, fara sa o desfiinteze, si a infatisat omul in toata frumusetea si splendoarea lui, asa cum a fost gandit si voit de Dumnezeu. In al doilea rand, sarbatoarea de astazi vrea sa arate ca in fiinta umana se petrece, datorita acestui eveniment, un proces de conversiune duhovniceasca foarte profund, ce urmareste ca sa transforme patimile si poftele, ca miscari irationale care ne indeparteaza de Dumnezeu si ne leaga de lumea aceasta, in virtuti care ne inalta si ne apropie de frumusetea lui Dumnezeu'. (pr. prof. acad. dr. Dumitru Popescu)


Sursa: basilica.ro