Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul este una din randuielile liturgice specifice ale Postului Mare. Parintele Alexander Schmemann a intitulat-o chiar "rugaciunea Postului Mare". Aceasta rugaciune este cunoscuta inca din secolul al IV-lea si este rostita in cadrul slujbelor incepand cu miercurea din saptamana lasatului sec de branza si pana la Denia din Sfanta si Marea Vineri.
 
Parintele Petroniu Tanase ne marturiseste ca rostind aceasta scurta dar cuprinzatoare rugaciune, "cu intelegere si simtire, ea preface si innoieste intreaga viata sufleteasca. Staruind asupra cuprinsului ei, vom descoperi o intreaga teologie a pocaintei, incat cu dreptate aceasta rugaciune este numita Rugaciunea pocaintei."
 
Autorul ei, Sfantul Efrem Sirul, este un sfant cuvios care s-a nevoit in nordul Mesopotamiei, in cadrul secolului al IV-lea. Nascut in jurul anului 306, in localitatea Nisibe, Sfantul Efrem a trecut la cele vesnice in data de 9 iunie 373, in localitatea Edessa. Sfantul Efrem Sirul este pomenit de Biserica Ortodoxa in ziua de 28 ianuarie.
 
Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul
 
"Doamne si Stapanul vietii mele, Duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert, nu mi-l da mie. Iar Duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie slugii Tale. Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor."