Pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste Nasterea Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. A fost fixata in a opta zi din anul bisericesc, pentru ca este Maica Vietii vesnice, cifra 8 simbolizand veacul viitor, vesnicia.
 

Fecioara Maria s-a nascut in familia sfintilor Ioachim si Ana din Nazaret. Avand in vedere ca Ana provenea din semintia preoteasca iudaica a lui Levi si ca Ioachim se tragea din semintia lui Iuda (care avea ca stramos pe regele David), Hristos, nascut din Fecioara Maria, avea o dubla descendenta: preoteasca si imparateasca.
 

Pentru ca Ioachim si Ana nu se invrednicisera de darul de copii, darul lor nu era primit cu cinste la altarul lui Dumnezeu, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca.  Mahniti de aceasta, iar in cele din urma parasiti fiind si de puteri, si cu deznadejde in familia lor, pornira fiecare, dusi de aripile rugaciunii, in departari unul fata de altul. Sf. si Dreptul Ioachim se duse in munte, asa precum il sfatuise stramosul lui, proorocul David: "Ridica-te la munti, suflete al meu, de unde va veni ajutorul tau". (Psalm 120). Iar Sf. Ana, merse in taina gradinii, pentru ca acolo, sa suspine glas de cerere catre bunul Dumnezeu. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi drepti li s-a daruit o prunca, care, dupa cuvantul ingerului adresat Anei, „va fi vestitoarea bucuriei, prin ea facandu-se mantuirea lumii intregi.
 

"De ce Fecioara s-a nascut dintr-o femeie stearpa, se intreaba, in cuvantul sau, Sfantul Ioan Damaschin? Fiindca trebuia ca singurul lucru nou sub soare, incepatura minunilor, sa fie preintampinat de minuni si incet-incet, din cele mai smerite sa se nasca cele mai mari. Dar ar mai fi un lucru. Prin nasterea Mariei, firea s-a biruit prin har si a ramas supusa, necutezand sa o ia inainte. Pentru ca, de vreme ce Fecioara urma sa se nasca din Ana, firea n-a indraznit sa mai ia inainte vlastarul harului, ci a asteptat neroditoare, pana cand harul a inflorit rodul".
 

Nasterea Maicii Domnului este cunoscuta in popor si sub denumirea de "Sfanta Maria Mica", facand astfel deosebire de sarbatoarea "Sfanta Maria Mare", adica Adormirea Maicii Domnului.
 

Maica Domnului este cea care se roaga pururea pentru mantuirea sufletelor noastre. Sa o cinstim si sa o iubim.