Intampinarea Domnului este sarbatorita pe 2 februarie. Intampinarea Domnului s-a petrecut la 40 de zile de nasterea Sa, dupa Legea Veche, care cerea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie inchinat Domnului si sa se jerftfeasca pentru purificarea mamei o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.

La Templu a fost intampinat de dreptul Simeon si prorocita Ana. Potrivit Traditiei, dreptul Simeon s-a numarat printre cei care au tradus din limba ebraica in cea greaca Vechiul Testament numit si Septuaginta. Cand a ajuns la profetia in care se mentioneaza intruparea si Nasterea Domnului: "Iata, fecioara va lua in pantece si va naste Fiu si vor chema numele lui Emanuel" (Isaia 7,14), dreptul Simeon a crezut ca este  o greseala si a tradus ca o tanara, tainuita de barbatul ei, va lua in pantece. A doua zi, cand a dorit sa-si continue traducerea, a observat ca versetul fusese indreptat de o mana nevazuta. In text aparea cuvantul "fecioara". Dorind sa corecteze din nou textul, i se arata Arhanghelul Gavriil si ii vesteste ca nu va muri pana ce nu se va implini profetia de a-L vedea si purta in brate pe Hristos.

Dreptul Simeon se invredniceste sa-L ia in brate pe Hristos si rosteste cuvintele «Acum slobozeste pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, in pace, ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel», pe care le intalnim si la fiecare slujba a vecerniei.  Apoi, i se adreseaza Maicii Domnului suferintele prin care va fi nevoita sa treaca: "Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca un semn care va starni impotriviri. Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi". (Luca 2:34-35)

Proorocita Ana avea 84 de ani si era fiica lui Fanuel. Ea nu parasea niciodata Templul, slujind cu smerenie in post si rugaciune. Alaturi de Simeon, si ea a dat marturie despre dumnezeirea lui Hristos. In icoana dedicata Intampinarii Domnului, proorocita Ana are in maini un sul de pergament pe care scrie "Pruncul a intarit cerul si pamantul".