Parinte, astazi exista o astfel de informare, prin televiziune, incat in acelasi minut poti vedea fapte ce se petrec la celalalt capat al lumii.

Numai pe ei insisi nu se vad oamenii, vad insa toata lumea. Astazi lumea se distruge din pricina ei, nu o distruge Dumnezeu.
 
Parinte, televizorul face un mare rau.
 
Face rau, spui tu. A venit cineva la mine si mi-a spus: "Parinte, televizorul este bun!" "Si ouale sunt bune, ii spun, dar daca le amesteci cu gainat de gaina, nu mai sunt de folos". Asa se face si cu televizorul si cu radioul.
 
Lumea s-a vatamat mult din pricina televizorului; in mod special se distrug copiii. A venit la coliba mea un copil de 7 ani cu tatal sau. Vedeam ca prin gura copilului vorbea diavolul televizorului, asa cum vorbeste diavolul prin gura celor demonizati. Era ca un copil ce se nascuse cu dinti. Astazi arareori vezi copii normali; sunt monstri. Priveste-i ca nu au dorire spre cele de sus, ci ceea ce au auzit sau ceea ce au vazut, aceea repeta. Asa vor unii ca sa tampeasca lumea cu televizorul. Adica cele ce aud oamenii, sa le creada si sa le faca.
 
Parinte, ne intreaba mamele cum sa opreasca pe copiii lor de la televizor.
 
Sa faca pe copii sa inteleaga ca se tampesc cu televizorul; nu pot gandi. Sa lasam faptul ca le strica ochii. Televizorul este opera omului, dar exista si un alt televizor, duhovnicesc. Adica atunci cand prin omorarea omului vechi se curata si ochii sufletului, atunci vede omul mai departe fara aparate. Au spus copiilor lor despre televizor? Sa inteleaga ca exista si un televizor duhovnicesc, pentru ca prin aceste cutii se prostesc. Cei dintai nascuti aveau harisma stravederii. Aceasta s-a pierdut dupa cadere. Cand copiii vor pastra harul Sfantului Botez, vor avea si harul stravederii, televizorul duhovnicesc. E nevoie de luare aminte, de lucrare duhovniceasca. Astazi mamele se pierd in lucruri de nimic si dupa aceea: "Ce sa fac, Parinte? Imi pierd copilul!"
 
Cuviosul Paisie Aghioritul